Jakten på den perfekta bilden

Semesterbilder, dagens lunch och selfies. Mobilkameran gör att vi fotograferar som aldrig förr.
Men att fånga det vi vill säga med bilden är inte alltid helt enkelt
Här får du tipsen som ger proffsigare bilder med mobilen.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på Tele2

Att dokumentera livet och kommunicera med bilder har blivit en självklar del av våra liv och kan i dag nästan ses som ett internationellt andra språk. Förutom att bilder är ett snabbt och effektivt sätt att kommunicera ger det en möjlighet att prata med människor över hela världen.

Men hur tar man den perfekta bilden? Överexponering, dåligt fokus, fel tajming eller en tråkig vinkel kan göra att du går miste om känslan du vill förmedla.

Göran Segeholm är din lärare i den digitala mobilfotoskolan som tagits fram av Tele2 och Fotografiska.

Göran Segeholm är skribent, fotograf, föreläsare och lärare och din guide i den här digitala fotoskolan. Han menar att det går att lära sig att tänka som ett fotoproffs.

– Proffs tänker alltid på mottagaren. De försöker ta bilder som fungerar även för dem som inte varit med om det som fotograferas. Om bilderna ska skildra en rolig fest, så måste bilden få mottagaren att tänka ”roligt”, säger han.

Här ger Göran Segeholm sju tips som förbättrar dina färdigheter bakom mobilkameran.

Om Göran Segeholm
Göran Segeholm är skribent, fotograf, föreläsare och lärare.

Utöver sina kurser på Fotografiska är han också lärare på landets mest sökta enskilda högskolekurs, ”Fotografi – Visuell kommunikation” vid Högskolan i Jönköping.

Han har skrivit fyra populära böcker om fotografi och står bakom podcasten Bildradion.

Platta och livlösa bild är inte särskilt roliga att titta på. Men det går att väcka liv i dina bilder.

 

Väck liv i dina bilder

En vanlig fråga är hur man får sina bilder att bli mer levande. Kanske har du varit på en trevlig middag för att nästa dag scrolla genom bilderna och upptäcka att allt ser stelt ut. Här är tre vanliga skäl till stela och ”döda” bilder:

Det händer ingenting i bilden.

Kanske är det för att alla tittar in i kameran? Öva på att ta bilder när människor är engagerade i andra saker än att titta in i kameran. Ett tips är att trycka av med volymkontrollen så att det inte blir lika uppenbart att du fotograferar.

Bilden känns för platt.

Här kan det handla om att bilden saknar djup. Testa att lägga en detalj i förgrunden så att bilden byggs upp i flera lager.

Bilden känns statisk.

Diagonaler är ett säkert sätt att få bilder att kännas mer levande. Har du två huvudblickfång, exempelvis två personer, kan du placera dessa på olika höjd för att skapa en imaginär diagonal. Ett annat tips är att låta en linje skära diagonalt genom bildrutan. Det lockar ögat att röra sig genom bilden.

Porträtt

Ett bra sätt att få människor att vilja titta på dina porträtt är att väcka känslor. Det gör du enklast genom att visa känslor. Med det sagt: skratta, men le inte!

Varför? Leenden är förutsägbara. Ett oskarpt porträtt av någon som skrattar hjärtligt är mer intressant än ett skarpt där någon ler formellt.

En annan väg är att ta ett allvarligt porträtt. När någon tittar oss allvarligt rakt i ögonen tar vi det som ett förtroende. Både skrattet och allvaret skapar en spänning i bilden som aldrig uppstår när någon ler vardagligt.

 

Ett genuint skratt, eller någon som tittar allvarlig rakt in kameran, skapar spänning och får dina porträtt att nå nya höjder.

Semesterbilder

Kända platser och resmål blir fotograferade så mycket att det är svårt att tävla med proffsen i bildkvalitet. Något du däremot fotograferar bättre är just din resa.

Berättande bilder fungerar ofta bättre än uppställda. Så, varför inte fotografera ditt sällskaps reaktioner under resan, snarare än att ni står uppställa inför sevärdheterna?

Tänk på att även tillsynes ointressanta motiv kan berätta en spännande historia. En bildserie som till exempel föreställer alla sängar du sovit i under en roadtrip blir till ett annorlunda sätt att göra en visuell berättelse av din resa.

Använd dig av ljuset när du fotar mat. Ett bra tips är att använda ett vitt papper och låta ljuset studsa mot maträttens skuggpartier.

 

Matbilder

Att fotografera mat är lockande, men svårt. Vill du att maten ska se godare ut när du fotograferar? Det viktigaste är att fotografera i bra ljus och att det finns ett huvudblickfång i bilden. Med huvudblickfång menas att det inte ska finnas något motstånd för ögat. Hitta en punkt i bilden för ögat att landa på. Detaljer i färg är vanligt, som en jordgubbe, en cocktailtomat eller ett körsbär.

Ljuset då? Dagsljus är bäst och ljusrör och led-lampor sämst. Ljuset ska helst var mjukt, alltså komma från en relativt stor ljuskälla som ett fönster. Mat ser oftast bäst ut i mjukt motljus för då framstår formen tydligast.

 

 

Plåta med mobilen

Är mobilen lika bra som en vanlig kamera? Svaret är tudelat. Fördelarna är att den är lätt att ha med sig, den väcker inte lika mycket uppseende som en traditionell kamera och mobilen har alltid möjlighet till bildbehandling. Mobilen gör det också enkelt att omedelbart dela bilderna.

Men det finns två svagheter. Du kan ”zooma” med fingrarna men mobilkameran har ingen optisk zoom. Mobilkameran är också sämre på att ge skrapa och färgriktiga bilder i svagt ljus. Det är för att bildsensorn är mindre än i en vanlig kamera.

I dag försöker många leverantörer hitta alternativ för att hitta liknande effekter som i en systemkamera. Många senare modeller har två eller fler kameror, specialiserade på olika saker. Det gör att du kan få effekten av ett fokuserat motiv med en oskarp bakgrund.

Kom ihåg att den bästa kameran är den du alltid har med dig.

Lagom ljust

För det mesta fotograferar mobilkameran lagom ljusa bilder. Men det finns tillfällen då du kan behöva hjälpa till för att skapa bra resultat.
Har motivet stora kontraster måste du bestämma vad du vill visa, exempelvis vad som händer i grottan eller vad som sker utanför. Klicka på skärmen på det område du vill ska bli lagom ljust, och flytta solen upp eller ner för att justera.

Ska du fotografera en bildserie, exempelvis till en annons, så finns det en risk att alla får en grå ton. Mobilkameran chansar nämligen på att det är medelljust. Efter att du fotat det första föremålet kan du låsa exponeringen genom att hålla nere fokusrutan någon sekund. När du fotograferar nästa föremål kommer den att bli i helt rätt färg.

 

Bildspråk

Var med och tävla – med dina sämsta bilder
Varje bild berättar en historia, även om det inte var just den historien du ville förmedla från början.

I den här digitala mobilfotoskolan får du lära dig hur du fångar det du vill på bild, men innan du har blivit ett proffs på mobilbilder kan du vara med och tävla med dina sämsta bilder.

I potten ligger fem välmatade goodiebags med presentkort till Fotografiskas fotokurs, brunch samt posters i butiken, och dessutom chansen att synas med din bild på utställningen ”Sveriges mest misslyckade mobilbilder” på Fotografiska i Stockholm. Fotografiskas huvudlärare Göran Segeholm kommer att välja ut fem vinnare.

Maila din bild till tavling@platamedmobilen.se.

På sociala medier kompletteras ofta bild med text. Även här finns det saker att tänka på för att göra bilden rättvisa.
När text och bild överlappar varandra, alltså har samma budskap, finns en risk för negativ effekt. Ett exempel på det är texten ”Göran är glad” med en bild på en glad Göran. Text och bild kan uppfattas som att avsändaren underskattar mottagarens fattningsförmåga, eller få mottagaren att tvivla på bilden.
Det bästa resultatet är när orden och bilden berör varandra, utan att helt överlappa. Texten ”Göran var på prisutdelning igår” tillsammans med bilden på den glada Göran är ett gott exempel på detta.

 

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på Tele2